January 13, 2010

Füüsika: Kaleidoskoop

Selle teksti kohta ei oska ütelda, kas minu kirjutatud või kuskilt võetud. Igatahes siin ta on:

Kaleidoskoop on toru peeglitega, milles on vabalt liikuvad värvilised helbed, kuulikesed või mõned muud väiksed värvilised objektid. Vaadatakse sisse toru ühest otsast, valgus siseneb samal ajal teisest otsast ja peegeldub peeglitel. Tavaliselt on torus kaks ristkülikukujulist pikkupidi paigutatud peeglit. Kui peeglid on asetatud 45° nurga alla, ilmub kaheksa toru sees olevate objektide topeltkujutist, kuus 60° all ja neli 90° all.
Keerates toru, keerlevad ka värvilised objektid, luues erinevad värve ja mustreid. Iga juhuslik kujund näib tänu peegeldustele ilusa sümmeetrilise mustrina. Kahe-peegliline mudel moodustab mustri või mustrid, mis on eraldatud musta plaani taustal, samas kui kolme peegliga (suletud kolmnurk) moodustab mustri, mis täidab kogu vaatevälja.

Kahe dimensioonilise (2D) sümmeetrilise kujundigrupi jaoks on kaleidoskoopiline punkt punkt, kus lõikuvad kaks või enam peegeldus-sümmeetriajoont. Eraldiseisva kujundigrupi puhul on järjestikuste joonte vaheline nurk 180°/n (n on täisarv). Sellisel juhul osaleb peegelduvas sümmeetrias n arv jooni ja punkt on n-nurgalise pöördsüsteemi kese.

Tänapäevaseid kaleidoskoope tehakse messingtorudest, toonitud klaasidest, puust, terasest, pudelkõrvitsast ja enamustest materjalidest, mida kunstnik vormida või millega ta käsitsi töötada saab. See osa kaleidoskoobist, mis sisaldab objekte, mida läbi kaleidoskoobi vaadeldakse, on kamber või õõs. Mõnikord on see kamber täidetud vedelikuga, nii et esemed liiguvad juba vähese liigutamise peale.

Kaleidoskoobi leiutas šotlane Sir David Brewster 1816. aastal, kui ta viis läbi katseid valguse polarisatsiooniga. Kaleidoskoop patenteeriti 1817. aastal. Lõplik disain valmis torust, mille ühte otsa pani Brewster peeglipaari ning teise otsa läbipaistava ketta. Nende kahe vahele asetas ta helmed. Sõna "kaleidoskoop" tuletas Brewster kreeka keelsetest sõnadest kalos, eidos ja skopos, mis tähendavad ilus, vorm ja vaade. Seade, mis oli algselt mõeldud kasutamiseks teadusliku tööriistana, võeti peagi kasutusele mänguasjana. Brewster uskus, et ta saab tänu oma leiutisele raha teenida, kuid viga tema patendis lubas teistel ta leiutist kopeerida. Ameerikas tegi kaleidoskoobi populaarseks Charles Bush. Tänapäeval maksavad need algsed tooted lausa üle tuhande dollari (u 10 000 EEK). Cozy Baker kogus kaleidoskoope ja kirjutas kunstnikest, kes neid 1970-2000 aastani valmistasid. Cozyt tuntakse Ameerikas kui kaleidoskoopide taastootmise algatajat. Käsitöögaleriides või tihti mõnda kohata, samas kui teised galeriid spetsialiseeruvad lausa nendele ning koguvad tosinaid erinevaid kaleidoskoope eri kunstnikelt ning käsitöölistelt.